MusicPlaylist

"Sejak hari pertama, kita dijadikan,

telah tertulis segala nasib kita

di luh mahfuz. Buruk baiknya kita tak tahu. ,

Tapi kita perlu

berusaha memenuhi kemahuan hidup kita"

CAHAYA

Thursday, October 21, 2010

BETUL KE ?

Salam,

Rasanya dah lama xpost entry kesibukan yang melanda...kiri kanan tepi meja penuh ngan file case, ada yang 
kena prepaired hujah, pliding case...hujah??hehe joking rasanya dulu zaman2 study 1 hujah penggulungan tu kongsi satu group dalam 5 hingga 7 person..tapi sekarang satu hujah sorang2 je buat...semua bahagian kita kena buat sendiri...ahaks agak sukar nak2 kalau nota keterangan xlengkap, xde afidavit keterangan..adoi masa zaman study dulu bahagi2 kan tugas 2 orang cari isu, 2 orang lagi bincang mana2 isu..sekarang semua kena sendiri, bos selalu pesan bila kita bwat hujah ini seolah2 kita menjadi hakim untuk mengadili kes tersebut, jangan bias kepada mana2 pihak, sedaya mungkin memberi keadilan kepada pihak2 dan bantu mahkamah ke arah itu. 


Sebab tu kalau buat hujah cuba sebaik mungkin untuk tidak bias, terutama kalau kes2 yang melibatkan wanita such nafkah anak, isteri, penjagaan anak n so on lah..pe pun seronok dengan apa yang saya bwat sekarang walau pun saya tahu ini bukan cita2 saya yang sebenarnya, tapi alhamdulilah saya berjaya untuk beri apa yang ma&abah nakkan..dalam proses untuk dapatkan tauliah peguam syarie KL, PAHANG & NEGERI SEMBILAN..


Tapi kan dua tiga menjak ni tiba2 tak boleh kawal fikiran untuk fikir ke arah tu...rasa melonjak2 nak mohon KPLI nak teruskan apa yang saya cita2 kan dulu MENJADI SEORANG PENDIDIK..memang dari dulu fikir ke arah ni...hajat asal nak jadi lecturer tapi buat masa ini dalam kekangan2 yang ada tidak berpeluang lagi untuk futher master walau stay dah daftar untuk intake julai kat UKM.. tapi atas beberapa kekangan buat penangguhan dulu..entahlah darah pendidik mengalir dalam diri ni..NAPE TAK APPLY EDUCATION DULU MASA DEGREE?? hehe bukan xapply dah apply tapi rezekinya islamic law study...


Apa yang menganggu fikiran sekarang dah apply KPLI..tapi tak inform pun hal ni kat ma & abah..selalunya apa2 selalu rujuk diaorang dulu termasuklah hal pasangan..kali ini tak rujuk diaorang pun. Betul ke tindakan ni? em sangat2 dilema sekarang antara keinginan hati dan kehendak orang tersayang..dan saya nekad untuk ikut kehendak hati saya, walau pun saya tahu pekerjaan sebagai LAWYER tu lagi attract, elegant semualah but saya decide untuk mengajar..dalam diri ni dah mengalir darah seorang pendidik..saya nekad kali ini walau pun saya tahu kalau saya jadi seorang lawyer saya boleh pergi lebih jauh lagi kerana itu bidang saya tetapi tidak salah melakukan apa yang kita suka, nak..Saya ada mintak pandangan mmber2 berkaitan hal ini, diaorang kata pilih tuk jagi pendidik kenapa sebab nak senang? 


bagi saya bukan sebab nak senang ke apa ke, isu tu bukan isu utama bagi saya, sebab bagi saya setiap amanah yang saya pikul itu adalah tanggungjawab, saya bertanggungjawab atas amanah yang saya pegang itu, tak kiralah lawyer ke, cikgu ke bila kita dah diberi suatu tanggungjawab ia akan jadi amanah kepada kita sama ada untuk menggalasnya. Analoginya lahir je seorang anak adam di muka bumi ini maka dia telah memikul amanah sebagai KHALIFAH ALLAH, telah wujud satu bai'ah antara anak adam tersebut dengan ALLAH S.WT..terpulang kepada dia untuk pilih jalan yang bagaimana untuk jalankan amanah tersebut..


ya allah berilah ku petunjuk ats suatu yang terbaik..seandainya ini adalah yang terbaik untuk aku, ak mohon agar dipermudahkan segala kerana ak tahu kau mAHA MENGETAHUI APA YANG TERBAIK TUK HAMBAMU INI...    


No comments: